petak, 25. studenoga 2011.

Večeras sa akšamom nastupa 1. Muharem, prvi dan, prvog mjeseca nove 1433. hidžretske godine. Muslimanski hidžretski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći. Hidžra označava preseljenje poslanika Muhameda iz Meke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine, od kada se računa vrijeme po hidžretskom kalendaru.
Početak računanja islamskog kalendara je uzet po jednom od najvećih događaja vezanih za historiju islama, a to je hidžra Allahovog poslanika, Muhammeda iz Mekke u Medinu. Ovim događajem je udaren temelj jedinstvenoj islamskoj muslimanskoj zajednici, koja radi na međusobnom potpomaganju Allahove, vjere, din islama.
Nema sumnje da je Hidžra Muhammed a.s. iz Mekke u Medinu jedan od najvažnijih događaja u historiji Islama. Možemo slobodno kazati da je putem Hidžre ostvarena politička i svaka druga egzistancija islamskog ummeta i da je ona bila prethodnica širenju Islama i odbrani njegovih svetih principa. Zbog važnosti tog događaja, datum Hidžre je uzet kao početak islamskog kalendara i pored drugih tako važnih datuma u islamskoj historiji, kao što su rođenje Allahovog Poslanika, a.s., početak njegove poslaničke misije, Bitka na Bedru i sl.
Velika je prilika da se preispitamo na kraju jedne i početku druge hidžretske godine šta smo učinili od djela, šta smo propustili da nadoknadimo i šta smo od hajra učinili pa da ga povećamo. Muslimani širom svijeta novu godinu dočekuju u ibadetu učenjem Kur'ana i mevluda.

U tom duhu nade za našu bolju budućnost, učim dovu Uzvišenom Allahu da nas obaspe Svojom neizmjernom milošću, da nam život učini lakšim i sretnijim, da nam omili bratsku ljubav i slogu, da nas ujedini u zajednišvu vjere i akcije, da nas pouči kako da nosimo emanet kojeg su nam ljudi povjerili, da nam omili čestitost i razboritost u svemu što govorimo i radimo za opće dobro svakog čovjeka! Amin!

Svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori, kao i svim ljudima dobre volje, čestitam novu 1433. . godinu sa željom da im Uzvišeni Bog podari zdravlje, uspjeh i osobnu sreću!
Vaša Dišija*

Nema komentara:

Objavi komentar