utorak, 22. studenoga 2011.

Džuma namaz je sedmični namaz koji su muslimani-muskarci obavezni klanjati petkom u podnevsko vrijeme umjesto podne namaza. Džumu-namaz mogu klanjati i žene ali nisu obavezne. Prije nego što predjemo na način klanjanja džume-namaza vidjećemo kolika je važnost džume-namaza. Uzvišeni Allah dž.š. je u najstrožoj formi (farzom) naredio muslimanima da klanjaju džumu-namaz. On u Časnom Kur'anu veli:
"O vjernici, kada se petkom pozovete (ezanom) na džumu-namaz, požurite da spominjete i veličate Allaha, a ostavite trgovačke i druge poslove. To je za vas bolje i korisnije, ako znate." (El-Džumu-ah, 9)
 
O džumi-namazu postoji i mnogo hadisa koje je izrekao Muhammed s.a.v.s a ovo su neki od njih: "Petak je najodabraniji dan u sedmici i najviše cijenjen kod Svevišnjeg Allaha. On je kod Boga odabraniji od Kurbanskog i Ranmazanskog bajrama. Allah dž.š. je u petak stvorio Hazreti Adema a.s. U petak ga je izveo iz Dženneta i uputio na Zemlju i u petak ga je preselio na drugi svijet. U petku ima jedan čas u kojem Allah dž.š. neće odbiti molbe svoga roba, ako Ga u tom času nešto žamoli, osim ako to bude zabranjeno." Muhammed s.a.v.s. takodje veli:"Ko izostavi tri džume-namaza bez opravdanog razloga taj je izašao iz vjere!" a koliko je džuma-namaz važna govori i to da je Muhammed a.s. jedne prilike htio da ostavi Hazreti Ebu Bekira da klanja umjesto njega džumu a da on krene od kuće do kuće i zapali sve kuće iz kojih muslimani nisu došli na džumu-namaz.
Džuma namaz ima 10 rekata i to:
  • četiri rekata sunneta (sunnetil-džumuati)
  • dva rekata farza (fardil-džumuati)
  • četriri rekata sun-sunneta (sun-sunnetil džumuati)
uz to se obično još klanja i:
  • četiri rekata ahiriz-zuhri (ahiriz-zuhri)
  • dva rekata sunnetil-vakti (sunnetil-vakti)

OBAVLJANJE DŽUME NAMAZA                                                     VIDEO
dzuma

PRVI DŽUMANSKI SUNNET

1. Nakon proučenog ezana klanja se prvi džumanski sunnet od četiri rekata koji se zanijeti ovako: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL DZUMUATI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER
2. Ovaj džummanski sunnet se klanja isto kao i podnevski sunnet. Pošto se klanja prvi sunnet, muezzin uči drugi ezan a imam uzlazi na minber. Kad muezzin završi drugi ezan, imam, stojeći na minberu, drži hutbu (predavanje) u kojem prisutne vjernike upoznaje o važnim tekućim pitanjima Islamske zajednice i daje im upute i savjete o islamskom vjerovanju i islamskim obavezama.
3. Po završetku hutbe muezzin prouči ikamet i pristupa se klanjanju džumanskih farza koji se kao i svi farzovi klanjaju u džematu a zanijete se ovako: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDIL DžUMUATI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI IKTEDEJTU BI HAZEL IMAMI ALLAHU EKBER

DŽUMANSKI FARZ

1. Džumanski farz se klanja kao i sabahski farz u džematu.
Poslije farza klanjamo, svako za se, četiri rakata džumanskih sun-sunneta koji se zanijete ovako: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUN-SUNNETIL DžUMUATI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER Ovaj džumanski sun-sunnet klanjamo isto kao i sunnet koji smo klanjali na početku džume-namaza.
2. Nakon sun-sunneta klanjaju se četitri rekata ahiriz-zuhri a koji se zanijete na sljedeći način: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE AHIRIZ-ZUHRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER Ova četiri rekata klanjamo isto kao i podnevski farz.
3. Na kraju klanjamo još dva rekata sunnetil-vakti koji se zanijete: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL-VAKTI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER

    Ova dva rekata klanjaju se isto kao i podnevski sun-sunnet.
    Ovim smo klanjali džumu-namaz a iza toga slijedi tespih i dova.
    NAPOMENA: U ovom videu objašnjeni su i drugi namazi osim džume namaza: dženaze i teravih
     

    Nema komentara:

    Objavi komentar