srijeda, 23. studenoga 2011.

Važan savjet od mudre žene

Ima jedan vrlo jasan savjet, među najboljima koji se prenose od Arapkinja. Izrekla ga je Umame bint Haris svojoj kćerci Ummu Ijjas bint Avf, i to na dan njene udaje. Rekla joj je: "O kćeri moja! Uskoro češ napustiti kuću u kojoj si odrasla, u kojoj si naučila hodati, i otići češ u mjesto koje ne poznaješ, nekome koga dobro ne poznaješ. Činom ženidbe, on postaje 'gospodar'. Budi mu kao sluškinja, a on će vremenom postati tvoj sluga. Prihvati ovih deset stvari, koje će ti biti sigurnost i podsjetnik.

PRVA I DRUGA SU: budi sretna u njegovom društvu i budi mu poslušna, jer sreća donosi duševni mir, a poslušnost prema mužu je draga i Allahu Uzvišenom.

TREĆA I ČETVRTA SU: uvijek lijepo izgledaj i lijepim se mirisom namiriši, on u tebi ne treba vidjeti nešto ružno niti osjetiti ružan miris.

PETA I ŠESTA SU: pripremi ručak na vrijeme, i nemoj galamiti kada on spava, jer ljutnja je kao plamen, a takvo ometanje sna će ga sigurno naljutiti.

SEDMA I OSMA SU: pazi na njegovu djecu i radnike, i pazi na njegov imetak jer će to pokazati da ga poštuješ i da si dobra upravnica.

DEVETA I DESETA SU: nikad ne otkrivaj njegove tajne i ne otkazuj mu poslušnost, jer ako otkriješ njegove tajne, nikad nećeš biti sigurna da te neće prevariti. A ako mu otkažeš poslušnost, srce češ mu ispuniti mržnjom prema tebi.

Budi oprezna kćeri moja i ne pokazuj sreću kada je on nervozan, i ne pokazuj tugu onda kada je on sretan."

"Tvoja sreća je u tvojim rukama i ne zavisi ni od koga."


Izvor: "Možeš biti najsretnija žena na svijetu"

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Nema komentara:

Objavi komentar